Sisällönhallintajärjestelmiä on kehitetty vuosien saatossa kymmeniä, ellei satoja. Mutta mikä niistä on paras?
Järjestelmiä on paljon, mutta niistä muutamalla on muita huomattavasti suurempi markkinaosuus ja esittelemme ne tässä.
https://www.wordpress.org/
Markkinaosuus: 59,7% (Marraskuu 2017)
Wordpress on ylivoimaisesti suosituin sisällönhallintajärjestelmä vuonna 2017.
Alunperin Wordpress oli yksinkertaisempi blogialusta, mutta sen toiminnallisuutta laajennettiin uudemmissa versioissa ja nykyisin se sisältää kaikki täyden sisällönhallintajärjestelmän toiminnot.
Wordpressin suosio takaa hyvän tuen, ja siihen on saatavilla runsaasti käyttäjäyhteisön kehittämiä lisäosia. Ohjelmisto on helppo asentaa ja ylläpitäjän hallintapaneeli on moderni ja selkeä.
Toisaalta ohjelmiston suosio houkuttelee hakkereita joiden intressinä on löytää ohjelmistosta tietoturva-aukkoja joita voi hyödyntää sivustoihin murtautumiseen, haittaohjelmien levittämiseen ja roskapostitukseen.
Pääsääntöisesti ohjelmisto on kuitenkin tietoturvallinen kun sen muistaa päivittää aina uusimpaan saatavilla olevaan versioon kun uusia versioita julkaistaan.
Koska Wordpress on kevyt ja helppo asentaa se sopii hyvin esim. henkilökohtaisen tai pienen yrityksen kotisivujen ylläpitoon, joskin se skaalautuu tarpeen vaatiessa myös suuremmillekin sivustoille.
+ Suuri käyttäjäyhteisö
+ Helppo ja nopea asentaa
+ Helppokäyttöinen ja luonteva käyttöliittymä
+ Paljon lisäosia ja teemoja saatavilla
+ Automaattinen päivitys ja lisäosien asennus
- Monet sisällönhallintatoiminnot vaativat lisäosien asennusta
https://www.joomla.org/
Markkinaosuus: 6,7% (Marraskuu 2017)
Joomla on tällä hetkellä toiseksi suosituin sisällönhallintajärjestelmä.
Joomla! on alunperin kehitetty vanhemman Mambo-sisällönhallintajärjestelmän pohjalta, ja se on tunnettu siitä että se oli ensimmäisiä oliopohjaisesti suunniteltuja sisällönhallintajärjestelmiä. Tämä mahdollisti lisäosien kehittämisen helposti käyttäjien toimesta.
Tänä päivänä Joomla! on niin teknisesti kuin käyttöliittymänsä osalta hieman vanhentunut, mutta edelleen suosittu järjestelmä jota päivitetään aktiivisesti.
Tietoturvansa puolesta Joomla! on kolmesta järjestelmästä heikoin, sillä moni lisäosa on vanhentunut eikä niitä päivitetä enää aktiivisesti järjestelmän suosion hiipuessa. Lisäosia asentaessa kannattaa siis olla varovainen ja varmistaa että saatavilla on uusi turvallinen versio.
Käyttöoikeuksien hallinta on nähty usein puutteellisena ja siihen on saatavilla lisäosia, mutta ne eivät ole yleensä ilmaisia.
+ Helppo asentaa
+ Paljon lisäosia ja teemoja saatavilla
+ Käyttäjäystävällinen sivupohjien suunnittelu
- Puutteellinen käyttöoikeuksien hallinta
- Tietyt lisäosat voivat olla kalliita
- Lisäosat vaativat manuaalisen asennuksen
https://www.drupal.org/
Markkinaosuus: 4,7% (Marraskuu 2017)
Drupal on sisällönhallintajärjestelmistä kolmanneksi suosituin, mutta yleisimmin käytetty laajojen sivustojen kanssa.
Drupal on Wordpressiin ja Joomlaan verrattuna ylivoimaisesti parhaiten räätälöitävissä käyttäjän tarpeiden mukaan.
Asennus on luonteeltaan modulaarinen, ja perusasennus sisältää vain tärkeimmät toiminnot jolloin suurin osa toiminnallisuudesta vaatii lisäosien asentamisen.
Lisäosien asennus on mahdollista vain FTP-yhteyttä käyttäen, toisin kuin esim. Wordpress mahdollistaa lisäosien asennuksen suoraan hallintakäyttöliittymästä käsin.
Moni suuri sivusto on rakennettu käyttäen Drupalia alustana, esimerkiksi Suomessa yle.fi toimii osittain Drupalin päällä.
+ Kevyt oletusasennus
+ Suuri määrä lisäosia saatavilla
+ Tukee suuria sivustokokonaisuuksia
+ Räätälöitävyys
- Voi olla monimutkainen asentaa ja konfiguroida
- Perustoiminnallisuus vaatii paljon lisäosia
- Lisäosat asennettavissa vain FTP-yhteyden yli
Nämä kaikki ja monet muut sisällönhallintajärjestelmät on helppo asentaa Soma Pilvi -webhotellipalvelussa käyttäen hallintapaneelista löytyvää sovelluskirjastoa.
Sovelluskirjaston kautta voit asentaa, päivittää, poistaa ja varmuuskopioida kaikki sovellukset helposti ilman teknistä osaamista.
Kenraalintie 12
46800 Kouvola